Fler fortkörare men färre fulla under hastighetsveckan

Publicerad May 6, 2008 12:48 pm
Kategori: Nyheter

15 054 bilister blev rapporterade för fortkörning under hastighetsveckan, 21-27 april 2008. Det är 3964 eller cirka 35 procent fler än motsvarande vecka förra året.
- Ökningen beror främst på att fler automatiska trafiksäkerhetskameror är i drift, säger Mattias Andersson, trafikansvarig på Rikspolisstyrelsen.

Trafiksäkerhetskamerorna är ett komplement till Polisens manuella övervakning.
Men även rapporteringen vid den manuella övervakningen har ökat i år.
- Polismyndigheterna har intensifierat sina insatser under veckan för att öka trafiksäkerheten på vägarna, säger Mattias Andersson, trafikansvarig på Rikspolisstyrelsen.

- Resultatet av hastighetsveckan visar dock att vi har långt kvar till en allmän förståelse av hastighetens betydelse för skador och dödsfall, säger Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör på Vägverket.

I samband med hastighetskontrollerna togs 36 758 alkoholutandningsprov. Det resulterade i att 266 personer rapporterades för rattfylleri (156 alkoholrattfylleri och 110 drograttfylleri).

Motsvarande siffror för 2007 var 30 810 alkoholutandningsprov som resulterade i 363 rattfyllerister.

- Trots att vi gjorde nästan 6000 fler alkoholutandningsprov i år har antalet upptäckta rattfyllerister minskat. Vi hoppas att den trenden håller i sig och att det är frukten av det arbete som Polisen lägger på trafiksäkerhetsarbetet, säger Mattias Andersson.

Länssiffror finns på www.polisen.se
*FastNews.SE Källa: Polisen

null
Polisen gör en spontan nykterhetskontroll. © Photo: Hasse Sukis, Rockphoto

Comments

Comments are closed.


© Photo: Hasse Sukis, Rockphoto

© Graphics, Logotypes, Image-
Collections: Kaj Eriksson

This blog has been fine-tuned with 3 WordPress Tweaks.